Veel gestelde vragen over voortenten.


Dit artikel gaat over voortenten. Het verschil tussen een gewone voortent en een seizoentent, wintertenten, seizoententen en luifels zullen aan de orde komen.
Deze en andere aspecten zal ik rubrieksgewijs voor de verschillende voortenten behandelen.
Behalve voortenten voor caravans zijn er ook speciale kampeerautovoortenten.
Ook luifels zijn er in verschillende uitvoeringen. De luifels zullen na de caravanvoortenten behandeld worden.
Tevens geef ik nog enige tips voor het gebruik van een voortent.

downloaden;
U kunt dit gehele document ook downloaden zodat u het niet online hoeft te lezen. Het staat ingepakt als zipbestand klaar. Als u hier klikt gaat het downloaden vanzelf.

Voortenten zijn een van de belangrijkste accessoires van iedere caravanner, hoe komt het dan dat de caravandealer er zo weinig aandacht aan geeft?
Waarschijnlijk komt dat omdat tenten te veel plaats innemen, immers op de plek van een tent kan ook een caravan staan bovendien moet er een behoorlijke voorraad op na gehouden worden en dat kost heel veel geld.

Wat kan er bij de aanschaf fout gaan?

Wanneer de tentlengte niet met de omloopmaat van de caravan overeenkomt laat de tent zich niet goed afspannen en dat houden de naden op den duur niet uit.
Ook weten veel kampeerders niet dat niet iedere voortent voor het gehele jaar geschikt is.
U kunt bijvoorbeeld eens overwegen om een kleine wintertent aan te schaffen.
Een `gratis' voortent bij aankoop van een nieuwe caravan is meestal van slechte kwaliteit. U kunt beter een korting op de caravan bedingen en bij de vakhandel een goede voortent kopen. Alleen daar vindt u geschoold personeel dat u met raad en daad behulpzaam kan zijn en de kwaliteit van elke voortent kan beoordelen zonder eerst naar de prijs te kijken.

Terug naar het begin van deze pagina

Zomervoortenten

Voornamelijk worden deze tenten tijdens zomervakanties gebruikt. Zij geven een aanzienlijke uitbreiding van de woonruimte van de caravan.

De eisen:
De eisen die u aan het tentdoek van zo'n voortent moet stellen wordt vooral bepaald door het klimaat in het vakantieland.

De doeksoort:
Kampeert u in warme klimaten dan gaat de voorkeur uit naar katoendoek.
Dat ademt en regelt bovendien de vochtigheid en de temperatuur enigszins.
Voor het dak moet minstens doek van 280 gr/m2 en voor de wanden tenminste 220 gr/m2 gebruikt zijn.
Gebruikt u de tent eveneens in voor- en naseizoen in eigen land, kies dan zwaarder doek (minstens 300 gr/m2). Kampeert u aan de kust of in de bossen, kies dan bij voorkeur synthetisch (dak) doek. Dit is beter bestand tegen zout, zand en weersinvloeden bovendien is het (vooral als het gecoat is) gemakkelijker schoon te maken. Voor het dak synthetisch doek met coating en voor de wanden katoendoek of synthetisch zonder coating, dit laatste in verband met een betere ventilatie.

Ventilatie:
Katoendoek ventileert van nature. Hier is het aantal en de grootte van de ventilatie-openingen niet zo zwaarwegend.
Vooral bij synthetisch doek moet de voortent meerdere ventilatie-openingen hebben. Zij moeten hoog zijn aangebracht en ook bij slecht weer gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld ventilatiestroken met muskietengaas onder de dakrand. Een goede ventilatie gaat condensvorming tegen.

Frame:
Bij zomervoortenten voldoet zowel staal als aluminium, stalen framebuizen moeten minstens 20 mm dik zijn, terwijl de dikte van het staal minstens 1 mm moet zijn. Aluminium buizen moeten iets dikker zijn uitgevoerd, liefst 25 mm en een wanddikte van 1,5 mm. Een goed frame heeft minimaal 3 staanders.
De nokliggers van het frame zitten met zogenaamde bevestigingsplaatjes aan de caravan vast. Dit systeem is beter dan het veel voorkomende systeem met zuignappen of stootdoppen. Hierbij leunt het frame tegen de caravan en hangt de voortent aan de tentrail. Een vaste bevestiging met plaatjes is beter tegen storm bestand.

Ritsen:
De beste ritsen zijn van nylon met een grove vertanding. Metalen ritsen lopen zwaarder en zijn gevoeliger voor roest.

Deuren:
De meeste voortenten hebben een of meer deuren, vanwege de betere mogelijkheid tot ventileren hebben staldeuren de voorkeur. Tegenwoordig is ook de zogenaamde balkonopstelling in zwang. Door de voorwand halverwege over een stang te klappen ontstaat een soort veranda.

Algemeen:
Een grondzeil is prettig, maar niet noodzakelijk. Het wordt zelden meegeleverd. Tegenwoordig zijn er grondzeilen in diverse leuke kleuren en dessins te koop. Voortenten moet u met haringen en niet met pennen afspannen. Slikranden zijn noodzakelijk, maar het is van geen belang of ze naar binnen of naar buiten worden afgespannen.

Terug naar het begin van deze pagina

Seizoententen

Seizoententen worden voornamelijk gebruikt voor de zomervakanties op een vaste standplaats.

De eisen:
Door het intensieve gebruik moeten er hogere eisen gesteld worden aan de materiaalkeuze, de gebruiksmogelijkheden en de afwerking. Zij zijn dan ook duurder dan de gewone zomervoortenten. In de meeste gevallen krijgt u de hogere aanschaffingsprijs in de vorm van een grotere duurzaamheid terug.

De doeksoort:
Voor het dak wordt een zwaar synthetisch doek aangeraden met een coating aan de buitenzijde. Beter is dubbelzijdig gecoat doek, dat echter als nadeel heeft dat condensvorming eerder merkbaar optreedt. Als doeksoorten zijn PVA, PVC of acryl geschikt. Voor de wanden wordt synthetisch doek gebruikt, al dan niet met coating. Zeer geschikt is acryl door de hoge kleurechtheid, maar ook polyester is bruikbaar. Bij gebruik van de voortent in warme streken komen wanden van katoen (minstens 300 gr/m2) ook in aanmerking.

Ventilatie:
Een seizoentent moet u goed kunnen ventileren. Niet alleen als u er in woont, maar ook wanneer de voortent korte tijd onbewoond is. De ventilatieopeningen dienen zo hoog mogelijk, vlak onder dedakrand te zitten. Een oprolbare wand is bij een seizoentent erg prettig.

Frame:
Aluminium is ongeschikt voor het frame van een seizoenvoortent. De stalen framebuizen moeten minstens 22 mm dik zijn, liever zelfs 25 mm, terwijl de wanddikte van de buis minstens 1 mm moet zijn.

Ritsen:
De beste ritsen zijn van nylon met een grove vertanding. Metalen ritsen gaan roesten.

Deuren:
De meeste voortenten hebben een of twee deuren. Staldeuren hebben de voorkeur vanwege de ventilatiemogelijkheid. Tegenwoordig zijn er ook voortenten verkrijgbaar waarbij het front op verschillende manieren kan worden ingedeeld. Dit geeft de mogelijkheid om de deuren naar wens in het midden of aan de zijkanten te plaatsen.

Algemeen:
Seizoententen moeten extra bevestigingspunten hebben voor stormlijnen. Meestal bestaat zo'n voorziening uit een doorlopende strook op kniehoogte, waaraan een stormlijn zigzag kan worden bevestigd. De tent moet u met forse haringen vastzetten.

Terug naar het begin van deze pagina

Vier-seizoententen

Deze tenten worden in de zomer en in de winter gebruikt, meestal op een vaste standplaats.

De eisen:
Deze voortent heeft een sterk aflopend dak, zodat sneeuw er snel afrolt en geen zwaar pak kan vormen. Doordat deze voortent geschikt is gemaakt voor de `natte' seizoenen, is hij niet altijd even prettig in de zomer. Vandaar dat veel caravanners een winter- en een zomervoortent hebben.
Een vier-seizoenentent wordt ook bij stacaravans gebruikt omdat de passing universeel is en het materiaal goed bestand is tegen weersinvloeden.

De doeksoort:
Voor het dak raad ik een zwaar synthetisch doek aan met een gladde coating, bijvoorbeeld PVC. Voor de wanden is synthetisch doek geschikt, al dan niet met coating.
Als u prijs stelt op een hoge kleurechtheid komt acryl het meest in aanmerking.
Ongecoat doek is prettiger in verband met en betere ventilatie. De wanden van vier-seizoententen moeten altijd een strook gecoat doek hebben tot een hoogte van circa 50 cm boven de grond. Deze speciale strook is de zogenaamde sneeuwrand.

Ventilatie:
Een vier-seizoenentent moet u goed kunnen ventileren. De ventilatieopeningen dienen zo hoog mogelijk, liefst vlak onder de dakrand te zitten. Een goede ventilatie is belangrijk om condensvorming tegen te gaan.

Frame:
Een stalen frame met framedelen van minstens 22 mm dikte, liever zelfs van 25 mm wordt aangeraden.

Ritsen:
Alleen nylon ritsen zijn geschikt. Ze moeten met een strook zijn afgedekt om inwateren en vastvriezen te voorkomen.

Deuren:
In verband met de extra mogelijkheid tot ventileren hebben staldeuren de voorkeur. De voorwand moet u kunnen oprollen, dat is in de zomer bijzonder praktisch.

Algemeen:
Aangezien deze tenten vrijwel het gehele jaar op een plaats staan raad ik het gebruik van een houten vlonder aan. De tent moet u met grote haringen afspannen. Extra stormlijnen op kniehoogte zijn noodzakelijk.

Terug naar het begin van deze pagina

Wintervoortenten

Deze voortenten worden in de wintersport gebruikt en hebben twee functies. U kunt ze namelijk gebruiken als schuurtje voor de natte spullen en ski's. Bovendien dienen ze als warmtesluis en houden ze de ingang van de caravan vrij van sneeuw.

De eisen:
Wintervoortenten hebben een klein en vrij sterk hellend dak. Dat voor komt dat er een zwaar pak sneeuw op blijft liggen, waardoor de tent bezwijkt. Een zomervoortent of een seizoentent is voor gebruik in de wintersport ongeschikt.

De doeksoort:
Voor het dak raad ik synthetisch doek aan met een coating, bijvoorbeeld PVC.
Deze coating moet glad zijn om het afschuiven van de sneeuwlaag mogelijk te maken. Voor de wanden is synthetisch doek geschikt al dan niet met coating. De wanden van een wintervoortent moeten altijd een speciale gecoate onderrand hebben tot een hoogte van 50 cm boven de grond, dit is de zogenaamde sneeuwrand.

Ventilatie:
Aparte ventilatie is niet direct nodig, Met twee staldeuren kan genoeg geventileerd worden. Dit is vooral van belang bij het ophangen van vochtige kleding. Frame:
Een goed geconstrueerd stalen frame is noodzakelijk. De doorsnede van de framedelen moet minstens 22 mm zijn. De onderlinge afstand van de daksteunen mag niet groter zijn dan 75 cm. Gebruik eventueel extra steunstokken onder het dak.

Ritsen:
Nylon ritsen met een grove vertanding zijn het meest geschikt. De ritsen moeten zijn afgedekt om inwateren en vastvriezen tegen te gaan. Deuren: In beide zijwanden een deur geniet de voorkeur. Met staldeuren kunt u een goede ventilatie verkrijgen.

Algemeen:
Ik raad u aan een lichte houten vlonder te gebruiken. kunststof tegels zijn ook geschikt. Het afspannen van een wintertent is vaak moeilijk omdat de grond bikkelhard is. Daarom moet u naast gewone haringen ook rotspennen meenemen. Rotspennen zijn vertinde zware spijkers met een aan de kop gelast dwarsstukje.
Een wintervoortent heeft slikranden aan de buitenzijde.

Terug naar het begin van deze pagina

De maat

Een voortent moet passen op de caravan. De passing is een van de belangrijkste problemen waarmee u bij de aanschaf van een voortent te maken krijgt.
Er zijn twee systemen, namelijk het universeel systeem en het maatsysteem.

Het universeel systeem.
Dit systeem is het meest gangbaar. Volgens dit systeem worden de voortenten in een aantal maatgroepen ingedeeld. In het universeel systeem baseert men zich op de omlooplengte van de caravan. De opbouwlengte, zoals die in de typeaanduiding van de caravan voorkomt is niet altijd bepalend. De caravan is vaak iets langer of korter. Zelf meten is dus geboden.

Omloopmaat.
Veel belangrijker voor de passing is de zogenaamde omloopmaat. Deze omloopmaat kunt u als volgt vaststellen: U stelt de caravan waterpas (de steunen niet uitdraaien) en trekt een koord door de caravanrail. De lengte van het koord, gemeten vanaf de grond tot aan de andere kant op de grond is de omloopmaat. Deze wijze van meten werkt goed. U houdt dan namelijk vanzelf rekening met de opbouwlengte en de vorm van de caravan.
Een goede leverancier deelt de verschillende maten nauwkeurig in, bijvoorbeeld in stappen van 20 cm per opvolgende omloopmaat. Deze indeling garandeert vrijwel altijd een goede passing. Een grovere indeling, bijvoorbeeld met 40 cm per opvolgende omloopmaat, geeft in de praktijk vaak moeilijkheden, vooral als uw caravan een `grensgeval' tussen twee maten is. Let hier goed op!
Vier-seizoenententen en wintertenten hebben vrijwel allemaal een universele passing. Daarbij is alleen de dakhoogte van belang. Denkt u wel aan de plaats van de deur en de ramen in de caravan.

Het maatsysteem.
Enkele fabrikanten van voortenten zoals Ten Hoope Tenten maken tenten op maat. bij de bestelling van zo'n tent moet u meestal de opbouw lengte de omloopmaat en de opbouwhoogte opgeven. Maattenten zijn meestal iets duurder dan de tenten die volgens het universeel systeem zijn gemaakt. Daar staat tegenover dat zij beter passen. Maattenten worden uitsluitend op bestelling gefabriceerd, daardoor is het mogelijk veranderingen aan te brengen.

Terug naar het begin van deze pagina

Luifels

Behalve voortenten worden ook veel luifels gebruikt. Een luifel is ideaal voor mensen die geen voortent willen opbouwen en voor caravanners die graag trekken. Een luifel staat snel, biedt bescherming tegen zon en regen, maar is gevoelig voor wind. Bij slecht weer moet hij worden verwijderd. Er zijn vier uitvoeringen:

De dakluifel.
Dit is alleen een dak en heeft geen zijwanden.

De doortrek- of 3/4 luifel.
Dit is een luifel met 1 zijwand. Door de luifel door de rail te trekken kunt u links of rechts met een deel van de luifel een zijwand maken.

De sunette.
Dit is een luifel met twee iets teruglopende zijwanden.

De dichte- of 4/4 luifel.
Dit is een dakluifel met twee rechte zijwanden.

Voor luifels wordt meestal katoendoek gebruikt van 200 - 220 gr/m2 lichter doek is ongeschikt. Het beste doek is doek van ca. 300 gr/m2, maar dit is uiteraard duurder. De stokken zijn 16, 18 of 20 mm dik en worden met scheerlijnen afgespannen. Gebruik bij voorkeur grote haringen, geen pennen.

Terug naar het begin van deze pagina

Het gebruik van de voortent

Controle
Controleer, liefst direct na aankoop, of uw tent compleet is. Haal de tent en de framedelen uit de foudraals en inspecteer deze op alle onderdelen. Denk daarbij ook aan de gordijnen, de gordijnroeden, de haringen en eventueel stormafspanning.

Opbouwen
De bevestiging van de voortent aan de caravan gebeurt met behulp van een aan de tent gestikt dik koord of een kunststof strip.
Het koord of de strip wordt door de caravanrail getrokken. Deze caravanrail is een uit 1948 stammende Nederlandse vinding. Hij maakt het mogelijk de voortent op een simpele wijze tocht- en regendicht aan de caravan te bevestigen. Met name PVC strip geeft wel eens moeilijkheden met het door de rail trekken. Deze moeilijkheden zijn vaak te wijten aan vervuiling van de rail. Let er echter ook op dat de rail niet te veel is dichtgebogen, bijvoorbeeld op de hoeken. Vervuiling is eenvoudig te verhelpen met een haarkruller die van zijn huls is ontdaan, in beide richtingen door de rail te trekken. Gebruik bij voorkeur geen spuitbussen of smeerseltjes.
Bij wintergebruik gebeurt het nogal eens dat de PVC strip in de rail vastvriest. Dit kunt u voorkomen door de rail voor het opbouwen van de voortent eerst goed schoon te maken en daarna wat speksteenpoeder (verkrijgbaar bij de drogist) in de rail en op de strip aan te brengen. Gebruik ook hier geen (vettige) smeerseltjes, dat geeft op de lange duur problemen.

Afbreken.
Ik raad u aan een goede hamer met pennentrekker te kopen. Het uittrekken van de haringen geeft namelijk nogal eens problemen. Laat bij het afbreken van de tent de haringen op de hoeken het langste staan. Breek een wintertent midden op de dag voor vertrek af. Dan kunt u de tent in de droogruimte van de camping nog drogen voordat u vertrekt. Het afbreken van een bevroren tent kan schade aan het doek veroorzaken. Inpakken Het beste kunt u de tent uitkloppen of afborstelen om zand en vuil te verwijderen. Gebruik uitsluitend een zachte borstel. Het verwijderen van hardnekkig vuil of vlekken is vaak moeilijk, gebruik geen synthetische wasmiddelen of spuitbusjes.
Ramen van PVC folie schoonmaken met lauw water en nooit zeep gebruiken. Vervoer de tent niet in de zak, maar vouw hem losjes op. Daarmee voorkomt u dat de tent in de zak gaat `broeien'. Zet een natte tent binnen een dag of twee weer of hang hem goed uit in een droogruimte.

Winterberging.
Bewaar de tent kurkdroog en niet in de zak. Een droge verwarmde ruimte is het meest geschikt. Het kan uiteraard zeker geen kwaad als u de tent op een droge winterse dag even lucht en uiteraard droog weer opbergt.
Laat reparaties zo snel mogelijk na uw vakantie uivoeren. De maanden september t/m december zijn daarvoor het meest geschikt. In ieder geval bent u er dan zeker van dat uw tent bij uw volgende vakantie weer helemaal in orde is.

Terug naar het begin van deze pagina

Tentframes

Frames
Ook bij tentstokken kan men zich afvragen of men staal, aluminium of glasfiber moet nemen. Aluminium is dan wel lichter, maar niet zo breukvast als staal. Bij stormschade is een verbogen tentstok zelden de oorzaak van scheuren in het tentdoek. Bij gebroken aluminium delen zijn beschadigingen echter veel waarschijnlijker.
De toekomst licht waarschijnlijk bij de glasfiber stangen die zijn licht in gewicht weersbestendig en breukvast maar tot op heden ook buitengewoon duur. Voorlopig gaat mijn voorkeur nog uit naar verzinkt stalen buis.
(*) Bron: Eigen onderzoek, ervaringen van klanten, ANWB en Camp.

Terug naar het begin van deze paginaGa terug naar de het begin van deze pagina.